Doorgaan naar hoofdcontent

Truffelrisotto met groene asperges

Een recept van de parttime chef, dat ik toevallig tegenkwam op Instagram. Echt. Heel. Lekker. En het ziet er ook nog eens feestelijk uit! Jammer dat we weer zo lang op asperges moeten wachten...

2 personen
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten
150 gram risotto rijst
1 pak groene asperges
6 plakjes serranoham
20 gram roomboter
1 ui
2 kippenbouillonblokjes
200 gram doperwten
40 gram parmezaanse kaas
truffel olie en/of truffeltapenade

Bereiden
Verwarm de oven voor op 220 graden. 

Zet 1,5 liter water op en voeg daar de bouillon blokjes aan toe. Snijd de uiteinden van de asperges af en leg deze in een ovenschaal. Besprenkel ze met truffelolie en wat peper en zout en zet even aan de kant. 

Snipper de ui en rasp de parmezaanse kaas. Als je truffeltapenade gebruikt verwarm je nu de roomboter, gebruik je truffelolie dan verwarm je nu de truffel olie. Voeg de ui toe en fruit even aan. Voeg daarna de rijst toe en bak ongeveer 3 minuutjes aan. 

Zet de asperges voor 20 minuten in de oven. 

Voeg lepel voor lepel bouillon toe aan de rijst en roer goed door. Als het bouillon is opgenomen door de rijst voeg je weer een nieuwe lepel toe. Dit herhaal je tot de rijst zacht is, dit duurt ongeveer 20 minuten maar weet je het beste als je proeft. Aan het einde voeg je de doperwten, kaas en truffeltapenade toe en roer je goed door elkaar. 

Serveer op je bord met de ham en de asperges. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cashew-kokosrijst met met gember-pindasaus

Ik zag een foto van dit gerecht en ik MOEST het wel proberen. Het ziet er zo onwijs lekker uit. 8 personen Bereidingstijd: 35 minuten Ingrediënten 1,5 kopje jasmijnrijst 1 blikje kokosmelk 1 teen knoflook 1 theelepel zout 2 red bell pepers, fijngehakt 1 rode kool, fijngesneden 1,5 kopje geraspte wortel 1 kleine rode ui, gesnipperd 1 kopje koriander, fijngehakt een kopje lenteuitjes, in dunne ringetjes 1 kopje gehakte cashewnoten 4 eetlepels pindakaas zonder stukjes 2 eetlepels honing 3 theelepels gember, fijngehakt 2 eetlepels rijstazijn 2 theelepels sesamolie 1 limoen Bereiden Doe de rijst in een ruime pan met de kokosmelk en een kopje water. Voeg de knoflook en het zout toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 30 minuten pruttelen. Verwarm de pindakaas en de honing totdat de pindakaas dun wordt. Voeg de gember, rijstazijn en sesamolie toe. Eventueel water toevoegen als het te dik blijft.  Roer de rijst om en voeg de gehakte groenten, kruiden en cashe...

Pindasaus

Bereidingstijd 20 minuten Ingrediënten 2 eetlepels zonnebloemolie (of 50 gram boter) 1 ui, gesnipperd 2 teentjes knoflook 1 pot pindakaas trassi, naar smaak sambal, naar smaak (badjak is het lekkerst, oelek kan ook) 3 kopjes water half kopje ketjap manis Bereiden Bak in de olie (of 50 gram boter) de uien, knoflook, trassi en sambal. Voeg vervolgens 3 kopjes water toe met en half kopje ketjap Als alles kookt, ongeveer 4 eetlepels pindakaas erbij. Het vuur laag zetten, de rest van de pindakaas toevoegen en alles al roerende aan de kook brengen. Niet door laten koken.

Sambal

Sambal uit de supermarkt? 9 van de 10 keer te zout, niet heet genoeg of, in Duitsland, te duur en te weinig. En als je eenmaal gewend bent aan zelfgemaakte sambal, wil je eigenlijk niet anders meer. Bedankt mam, ik ben een verwend nest en een sambalsnob. Voor een weeshuis Bereidingstijd: 1 uur Wachttijd: 4 uur (wel blijven roeren!) Ingrediënten 500 gram sambal oelek 1 teen knoflook 1 theelepel trassi 1 kg uien 250 gram bruine suiker 150 ml ketjap manis 1 citroen 2 volle theelepels seréh (poeder) 1 mespunt ketumbar 1 mespunt laos 5 kleine djerukpurut bladeren (of 3-4 grote) 1-2 salamblaadjes slaolie Bereiden Verhit 3 eetlepels slaolie in de wok. Wrijf de trassi fijn in de pan, voeg de fijngesneden knoflook toe. Laat dit even doorbakken en voeg dan de fijngesneden uien, laos en ketumbar toe. Bak dit geheel door tot de uien bijna gaar zijn en voeg dan de sambal oelek toe. Goed door laten pruttelen. Dan de bruine suiker, de citroen (in grote stukken met schil), seré...