Sambal uit de supermarkt? 9 van de 10 keer te zout, niet heet genoeg of, in Duitsland, te duur en te weinig. En als je eenmaal gewend bent aan zelfgemaakte sambal, wil je eigenlijk niet anders meer. Bedankt mam, ik ben een verwend nest en een sambalsnob.
Voor een weeshuis
Bereidingstijd: 1 uur
Wachttijd: 4 uur (wel blijven roeren!)
Ingrediënten
500 gram sambal oelek
1 teen knoflook
1 theelepel trassi
1 kg uien
250 gram bruine suiker
150 ml ketjap manis
1 citroen
2 volle theelepels seréh (poeder)
1 mespunt ketumbar
1 mespunt laos
5 kleine djerukpurut bladeren (of 3-4 grote)
1-2 salamblaadjes
slaolie
Bereiden
Verhit 3 eetlepels slaolie in de wok. Wrijf de trassi fijn in de pan, voeg de fijngesneden knoflook toe. Laat dit even doorbakken en voeg dan de fijngesneden uien, laos en ketumbar toe. Bak dit geheel door tot de uien bijna gaar zijn en voeg dan de sambal oelek toe. Goed door laten pruttelen.
Dan de bruine suiker, de citroen (in grote stukken met schil), seréh, salamblad, djerukpurut bladeren en ketjap manis toevoegen. Dit alles ongeveer 4 uur laten doorpruttelen, in elk geval tot de olie boven komt drijven (goed blijven doorroeren) en het vocht verdampt is.
Vis de djerukpurut, salamblad en citroen eruit.
Laat de sambal afkoelen en doe het in een schone glazen pot. Bewaar in de koelkast en altijd met een schone lepel in de pot!
Voor een weeshuis
Bereidingstijd: 1 uur
Wachttijd: 4 uur (wel blijven roeren!)
Ingrediënten
500 gram sambal oelek
1 teen knoflook
1 theelepel trassi
1 kg uien
250 gram bruine suiker
150 ml ketjap manis
1 citroen
2 volle theelepels seréh (poeder)
1 mespunt ketumbar
1 mespunt laos
5 kleine djerukpurut bladeren (of 3-4 grote)
1-2 salamblaadjes
slaolie
Bereiden
Verhit 3 eetlepels slaolie in de wok. Wrijf de trassi fijn in de pan, voeg de fijngesneden knoflook toe. Laat dit even doorbakken en voeg dan de fijngesneden uien, laos en ketumbar toe. Bak dit geheel door tot de uien bijna gaar zijn en voeg dan de sambal oelek toe. Goed door laten pruttelen.
Dan de bruine suiker, de citroen (in grote stukken met schil), seréh, salamblad, djerukpurut bladeren en ketjap manis toevoegen. Dit alles ongeveer 4 uur laten doorpruttelen, in elk geval tot de olie boven komt drijven (goed blijven doorroeren) en het vocht verdampt is.
Vis de djerukpurut, salamblad en citroen eruit.
Laat de sambal afkoelen en doe het in een schone glazen pot. Bewaar in de koelkast en altijd met een schone lepel in de pot!
Reacties
Een reactie posten