Doorgaan naar hoofdcontent

Sint Maarten's gans met rode kool en gestoofde appel

Een traditioneel Duits recept voor Sint Maarten, maar ook heerlijk op andere donkere novemberdagen. Kennelijk was ons Maarten zo bescheiden dat hij zich verstopte toen het volk hem als bisschop wilde laten wijden. Tevergeefs, want zijn schuilplaats werd verraden door een stel ganzen. Toen at hij ze maar op, waarna hij met een lantaarn over straat liep om om snoep te bedelen. Tot zover mijn katholieke en geschiedkundige kennis over Sint Maarten.

Achtung: begin 1 dag van te voren aan de rode kool. Die moet marineren!

4 personen
 Bereidingstijd: 1 uur
Wachttijd: 3 uur maar dan heb je ook wat

Ingrediënten
1 gans van ongeveer 3,6 kg
4 appels
3 sinaasappels
2 uien
1 bos bijvoet
1 rode kool van ongeveer 2 kg
650 ml rode wijn
120 ml rode port
200 gram cranberries
60 ml azijn
1 kaneelstokje
6 kruidnagels
50 gram marsepein
1 eetlepel rozijnen
2 walnoten
zout

Bereiden
Rode kool - 1 dag van te voren
Snijd de rode kool fijn. Rasp 1 appel en 1 ui en met de rode wijn, port, azijn, cranberries en het sap van 2 sinaasappels aan de rode kool toevoegen. Kaneelstokje en kruidnagels erbij en een dag laten marineren. De volgende dag de rode kool gaar koken.

Gans
Verwarm de oven voor op 120 graden (hetelucht).
Wrijf de gans in met zout. Snijd 1 appel, 1 sinaasappel en 1 ui in grove stukjes en stop dit samen met de bijvoet in de gans. Doe de gans in een braadslee en laat hem in 3 uur gaar worden in de voorverwarmde oven. Daarna de temperatuur van de oven verhogen tot 220 graden, en de gans nog 20 minuten in de oven laten roosteren.

Gestoofde appel
Verwijder het klokhuis van de 2 overgebleven appels. Vul de appels met de marsepein en de rozijnen. Leg de walnoten erop en zet de appels bij de gans in de oven zodra je de temperatuur naar 220 graden verhoogt. Ze zijn dan tegelijk klaar.

De Duitsers zeggen: lekker met Kartoffelknödel maar dan zeg ik gatverdamme. Ik zeg: lekker met spätzle, aardappelpuree of pommes duchesse.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cashew-kokosrijst met met gember-pindasaus

Ik zag een foto van dit gerecht en ik MOEST het wel proberen. Het ziet er zo onwijs lekker uit. 8 personen Bereidingstijd: 35 minuten Ingrediënten 1,5 kopje jasmijnrijst 1 blikje kokosmelk 1 teen knoflook 1 theelepel zout 2 red bell pepers, fijngehakt 1 rode kool, fijngesneden 1,5 kopje geraspte wortel 1 kleine rode ui, gesnipperd 1 kopje koriander, fijngehakt een kopje lenteuitjes, in dunne ringetjes 1 kopje gehakte cashewnoten 4 eetlepels pindakaas zonder stukjes 2 eetlepels honing 3 theelepels gember, fijngehakt 2 eetlepels rijstazijn 2 theelepels sesamolie 1 limoen Bereiden Doe de rijst in een ruime pan met de kokosmelk en een kopje water. Voeg de knoflook en het zout toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 30 minuten pruttelen. Verwarm de pindakaas en de honing totdat de pindakaas dun wordt. Voeg de gember, rijstazijn en sesamolie toe. Eventueel water toevoegen als het te dik blijft.  Roer de rijst om en voeg de gehakte groenten, kruiden en cashe...

Pindasaus

Bereidingstijd 20 minuten Ingrediënten 2 eetlepels zonnebloemolie (of 50 gram boter) 1 ui, gesnipperd 2 teentjes knoflook 1 pot pindakaas trassi, naar smaak sambal, naar smaak (badjak is het lekkerst, oelek kan ook) 3 kopjes water half kopje ketjap manis Bereiden Bak in de olie (of 50 gram boter) de uien, knoflook, trassi en sambal. Voeg vervolgens 3 kopjes water toe met en half kopje ketjap Als alles kookt, ongeveer 4 eetlepels pindakaas erbij. Het vuur laag zetten, de rest van de pindakaas toevoegen en alles al roerende aan de kook brengen. Niet door laten koken.

Sambal

Sambal uit de supermarkt? 9 van de 10 keer te zout, niet heet genoeg of, in Duitsland, te duur en te weinig. En als je eenmaal gewend bent aan zelfgemaakte sambal, wil je eigenlijk niet anders meer. Bedankt mam, ik ben een verwend nest en een sambalsnob. Voor een weeshuis Bereidingstijd: 1 uur Wachttijd: 4 uur (wel blijven roeren!) Ingrediënten 500 gram sambal oelek 1 teen knoflook 1 theelepel trassi 1 kg uien 250 gram bruine suiker 150 ml ketjap manis 1 citroen 2 volle theelepels seréh (poeder) 1 mespunt ketumbar 1 mespunt laos 5 kleine djerukpurut bladeren (of 3-4 grote) 1-2 salamblaadjes slaolie Bereiden Verhit 3 eetlepels slaolie in de wok. Wrijf de trassi fijn in de pan, voeg de fijngesneden knoflook toe. Laat dit even doorbakken en voeg dan de fijngesneden uien, laos en ketumbar toe. Bak dit geheel door tot de uien bijna gaar zijn en voeg dan de sambal oelek toe. Goed door laten pruttelen. Dan de bruine suiker, de citroen (in grote stukken met schil), seré...