Een traditioneel Duits recept voor Sint Maarten, maar ook heerlijk op andere donkere novemberdagen. Kennelijk was ons Maarten zo bescheiden dat hij zich verstopte toen het volk hem als bisschop wilde laten wijden. Tevergeefs, want zijn schuilplaats werd verraden door een stel ganzen. Toen at hij ze maar op, waarna hij met een lantaarn over straat liep om om snoep te bedelen. Tot zover mijn katholieke en geschiedkundige kennis over Sint Maarten.
Achtung: begin 1 dag van te voren aan de rode kool. Die moet marineren!
4 personen
Bereidingstijd: 1 uur
Wachttijd: 3 uur maar dan heb je ook wat
Ingrediënten
1 gans van ongeveer 3,6 kg
4 appels
3 sinaasappels
2 uien
1 bos bijvoet
1 rode kool van ongeveer 2 kg
650 ml rode wijn
120 ml rode port
200 gram cranberries
60 ml azijn
1 kaneelstokje
6 kruidnagels
50 gram marsepein
1 eetlepel rozijnen
2 walnoten
zout
Bereiden
Rode kool - 1 dag van te voren
Snijd de rode kool fijn. Rasp 1 appel en 1 ui en met de rode wijn, port, azijn, cranberries en het sap van 2 sinaasappels aan de rode kool toevoegen. Kaneelstokje en kruidnagels erbij en een dag laten marineren. De volgende dag de rode kool gaar koken.
Gans
Verwarm de oven voor op 120 graden (hetelucht).
Wrijf de gans in met zout. Snijd 1 appel, 1 sinaasappel en 1 ui in grove stukjes en stop dit samen met de bijvoet in de gans. Doe de gans in een braadslee en laat hem in 3 uur gaar worden in de voorverwarmde oven. Daarna de temperatuur van de oven verhogen tot 220 graden, en de gans nog 20 minuten in de oven laten roosteren.
Gestoofde appel
Verwijder het klokhuis van de 2 overgebleven appels. Vul de appels met de marsepein en de rozijnen. Leg de walnoten erop en zet de appels bij de gans in de oven zodra je de temperatuur naar 220 graden verhoogt. Ze zijn dan tegelijk klaar.
De Duitsers zeggen: lekker met Kartoffelknödel maar dan zeg ik gatverdamme. Ik zeg: lekker met spätzle, aardappelpuree of pommes duchesse.
Achtung: begin 1 dag van te voren aan de rode kool. Die moet marineren!
4 personen
Bereidingstijd: 1 uur
Wachttijd: 3 uur maar dan heb je ook wat
Ingrediënten
1 gans van ongeveer 3,6 kg
4 appels
3 sinaasappels
2 uien
1 bos bijvoet
1 rode kool van ongeveer 2 kg
650 ml rode wijn
120 ml rode port
200 gram cranberries
60 ml azijn
1 kaneelstokje
6 kruidnagels
50 gram marsepein
1 eetlepel rozijnen
2 walnoten
zout
Bereiden
Rode kool - 1 dag van te voren
Snijd de rode kool fijn. Rasp 1 appel en 1 ui en met de rode wijn, port, azijn, cranberries en het sap van 2 sinaasappels aan de rode kool toevoegen. Kaneelstokje en kruidnagels erbij en een dag laten marineren. De volgende dag de rode kool gaar koken.
Gans
Verwarm de oven voor op 120 graden (hetelucht).
Wrijf de gans in met zout. Snijd 1 appel, 1 sinaasappel en 1 ui in grove stukjes en stop dit samen met de bijvoet in de gans. Doe de gans in een braadslee en laat hem in 3 uur gaar worden in de voorverwarmde oven. Daarna de temperatuur van de oven verhogen tot 220 graden, en de gans nog 20 minuten in de oven laten roosteren.
Gestoofde appel
Verwijder het klokhuis van de 2 overgebleven appels. Vul de appels met de marsepein en de rozijnen. Leg de walnoten erop en zet de appels bij de gans in de oven zodra je de temperatuur naar 220 graden verhoogt. Ze zijn dan tegelijk klaar.
De Duitsers zeggen: lekker met Kartoffelknödel maar dan zeg ik gatverdamme. Ik zeg: lekker met spätzle, aardappelpuree of pommes duchesse.
Reacties
Een reactie posten