Doorgaan naar hoofdcontent

Groen­te­gra­tin met ro­que­fort en krui­den­korst

Met Sinterklaas kreeg ik van die schattige cocottes waarvan je dan vervolgens niet weet wat je ermee moet. Een beetje speuren leverde dit recept uit de Allerhande op. Het is geen eenvoudig recept, maar op een zaterdag- of zondagmiddag een beetje prutsen in de keuken, ik hou ervan.

4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Wachttijd: 8 minuten

Ingrediënten
 ½ donkerbruin brood
½ bakje verse peterselie
½ bakje verse bieslook
1 zak spinazie (300 g)
1 bakje amandelschaafsel (55 g)
4 stronken witlof (in de lengte gehalveerd)
2 el olijfolie
50 g rietsuiker (zak 500 g)
50 g boter
½ knolselderij (in reepjes van 2 mm)
2 tl gedroogde tijm
300 g roquefort (blauwaderkaas)

Bereiden
Verwarm de oven voor op 220 °C. Verkruimel het binnenste uit het brood grof. Rooster de kruimels op de bakplaat in de oven (terwijl die aan het voorverwarmen is) in ca. 6 min. knapperig. Laat afkoelen. Maal in de keukenmachine met de peterselie, bieslook en 50 g spinazie. Voeg de amandel toe.
Verwijder de harde kern van het witlof. Verhit de olie in een hapjespan en bak het witlof 2 min. Voeg de suiker en de helft van de boter toe en bak afgedekt 6 min. op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout. Doe in de ovenschaaltjes.
Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de knolselderij en tijm 12 min. op laag vuur. Voeg de rest van de spinazie toe en laat op hoog vuur slinken. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel over het witlof. Verdeel eerst de roquefort en dan het broodkruim erover en laat in ca. 8 min. in de oven goudbruin worden.
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cashew-kokosrijst met met gember-pindasaus

Ik zag een foto van dit gerecht en ik MOEST het wel proberen. Het ziet er zo onwijs lekker uit. 8 personen Bereidingstijd: 35 minuten Ingrediënten 1,5 kopje jasmijnrijst 1 blikje kokosmelk 1 teen knoflook 1 theelepel zout 2 red bell pepers, fijngehakt 1 rode kool, fijngesneden 1,5 kopje geraspte wortel 1 kleine rode ui, gesnipperd 1 kopje koriander, fijngehakt een kopje lenteuitjes, in dunne ringetjes 1 kopje gehakte cashewnoten 4 eetlepels pindakaas zonder stukjes 2 eetlepels honing 3 theelepels gember, fijngehakt 2 eetlepels rijstazijn 2 theelepels sesamolie 1 limoen Bereiden Doe de rijst in een ruime pan met de kokosmelk en een kopje water. Voeg de knoflook en het zout toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 30 minuten pruttelen. Verwarm de pindakaas en de honing totdat de pindakaas dun wordt. Voeg de gember, rijstazijn en sesamolie toe. Eventueel water toevoegen als het te dik blijft.  Roer de rijst om en voeg de gehakte groenten, kruiden en cashe...

Pindasaus

Bereidingstijd 20 minuten Ingrediënten 2 eetlepels zonnebloemolie (of 50 gram boter) 1 ui, gesnipperd 2 teentjes knoflook 1 pot pindakaas trassi, naar smaak sambal, naar smaak (badjak is het lekkerst, oelek kan ook) 3 kopjes water half kopje ketjap manis Bereiden Bak in de olie (of 50 gram boter) de uien, knoflook, trassi en sambal. Voeg vervolgens 3 kopjes water toe met en half kopje ketjap Als alles kookt, ongeveer 4 eetlepels pindakaas erbij. Het vuur laag zetten, de rest van de pindakaas toevoegen en alles al roerende aan de kook brengen. Niet door laten koken.

Sambal

Sambal uit de supermarkt? 9 van de 10 keer te zout, niet heet genoeg of, in Duitsland, te duur en te weinig. En als je eenmaal gewend bent aan zelfgemaakte sambal, wil je eigenlijk niet anders meer. Bedankt mam, ik ben een verwend nest en een sambalsnob. Voor een weeshuis Bereidingstijd: 1 uur Wachttijd: 4 uur (wel blijven roeren!) Ingrediënten 500 gram sambal oelek 1 teen knoflook 1 theelepel trassi 1 kg uien 250 gram bruine suiker 150 ml ketjap manis 1 citroen 2 volle theelepels seréh (poeder) 1 mespunt ketumbar 1 mespunt laos 5 kleine djerukpurut bladeren (of 3-4 grote) 1-2 salamblaadjes slaolie Bereiden Verhit 3 eetlepels slaolie in de wok. Wrijf de trassi fijn in de pan, voeg de fijngesneden knoflook toe. Laat dit even doorbakken en voeg dan de fijngesneden uien, laos en ketumbar toe. Bak dit geheel door tot de uien bijna gaar zijn en voeg dan de sambal oelek toe. Goed door laten pruttelen. Dan de bruine suiker, de citroen (in grote stukken met schil), seré...