Doorgaan naar hoofdcontent

Zalmtartaar met avocado

Dit jaar waren wij aan de beurt voor het voorgerecht bij het kerstdiner. Mijn Spaanse vriendin had het perfecte recept en vertaalde het voor mij naar het Spuits (Spaans-Duits), en ik vervolgens weer naar het Nederlands voor het Hoofd Inkoop Kerstdiner. Het is een beetje bewerkelijk met al het fijnsnijden, maar als je het met z'n tweeën doet ben je sneller klaar, en het is nog gezellig ook, in ieder geval tot je schoonvader zich tijdens het messenslijpen een slagaderlijke bloeding bezorgt!

6 personen
Bereidingstijd: 45 minuten zonder keukenmachine, 20 minuten met keukenmachine
Wachttijd: 30 minuten

Ingrediënten
600 gram zalmfilet zonder huid
200 gram gerookte zalm
4 rijpe avocado's
60 gram augurk
60 gram kappertjes
2 uien
2 citroenen
6 el olijfolie
2 tl worcestersaus
2 tl tabasco
2 tl grove mosterd
peterselie of koriander (wat je lekkerder vindt, ik vind het allebei lekker)
zout & peper

Bereiden
Snijd de zalmfilet in kleine blokjes. Hak de gerookte zalm, avocado's, augurken, kappertjes, uien en peterselie/koriander fijn. Meng alles door elkaar in een grote kom en zet minimaal een half uur in de koelkast.

Voor de dressing: meng olijfolie, citroensap, mosterd, worcestersaus, tabasco, zout en peper goed door elkaar. Meng de dressing door het zalmmengsel.

Voor het opdienen: gebruik een kopje of een ringvorm om de tartaar in vorm op een bordje op te dienen. Als je het gerecht als amuse wilt opdienen, kun je ook een borrelglaasje gebruiken!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cashew-kokosrijst met met gember-pindasaus

Ik zag een foto van dit gerecht en ik MOEST het wel proberen. Het ziet er zo onwijs lekker uit. 8 personen Bereidingstijd: 35 minuten Ingrediënten 1,5 kopje jasmijnrijst 1 blikje kokosmelk 1 teen knoflook 1 theelepel zout 2 red bell pepers, fijngehakt 1 rode kool, fijngesneden 1,5 kopje geraspte wortel 1 kleine rode ui, gesnipperd 1 kopje koriander, fijngehakt een kopje lenteuitjes, in dunne ringetjes 1 kopje gehakte cashewnoten 4 eetlepels pindakaas zonder stukjes 2 eetlepels honing 3 theelepels gember, fijngehakt 2 eetlepels rijstazijn 2 theelepels sesamolie 1 limoen Bereiden Doe de rijst in een ruime pan met de kokosmelk en een kopje water. Voeg de knoflook en het zout toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 30 minuten pruttelen. Verwarm de pindakaas en de honing totdat de pindakaas dun wordt. Voeg de gember, rijstazijn en sesamolie toe. Eventueel water toevoegen als het te dik blijft.  Roer de rijst om en voeg de gehakte groenten, kruiden en cashe...

Pindasaus

Bereidingstijd 20 minuten Ingrediënten 2 eetlepels zonnebloemolie (of 50 gram boter) 1 ui, gesnipperd 2 teentjes knoflook 1 pot pindakaas trassi, naar smaak sambal, naar smaak (badjak is het lekkerst, oelek kan ook) 3 kopjes water half kopje ketjap manis Bereiden Bak in de olie (of 50 gram boter) de uien, knoflook, trassi en sambal. Voeg vervolgens 3 kopjes water toe met en half kopje ketjap Als alles kookt, ongeveer 4 eetlepels pindakaas erbij. Het vuur laag zetten, de rest van de pindakaas toevoegen en alles al roerende aan de kook brengen. Niet door laten koken.

Sambal

Sambal uit de supermarkt? 9 van de 10 keer te zout, niet heet genoeg of, in Duitsland, te duur en te weinig. En als je eenmaal gewend bent aan zelfgemaakte sambal, wil je eigenlijk niet anders meer. Bedankt mam, ik ben een verwend nest en een sambalsnob. Voor een weeshuis Bereidingstijd: 1 uur Wachttijd: 4 uur (wel blijven roeren!) Ingrediënten 500 gram sambal oelek 1 teen knoflook 1 theelepel trassi 1 kg uien 250 gram bruine suiker 150 ml ketjap manis 1 citroen 2 volle theelepels seréh (poeder) 1 mespunt ketumbar 1 mespunt laos 5 kleine djerukpurut bladeren (of 3-4 grote) 1-2 salamblaadjes slaolie Bereiden Verhit 3 eetlepels slaolie in de wok. Wrijf de trassi fijn in de pan, voeg de fijngesneden knoflook toe. Laat dit even doorbakken en voeg dan de fijngesneden uien, laos en ketumbar toe. Bak dit geheel door tot de uien bijna gaar zijn en voeg dan de sambal oelek toe. Goed door laten pruttelen. Dan de bruine suiker, de citroen (in grote stukken met schil), seré...