Doorgaan naar hoofdcontent

Chili con carne

Hmmm chili con carne. Makkelijk doch voedzaam. Maar weet je? Hier in Duitsland verkopen ze geen bruine bonen! Het armenvoer bij uitstek hebben ze hier niet! Hoe overleven studenten hier? (Nouja dat weet ik wel, op Schinkennudeln, wat precies dat is, pasta met ham en een beetje roomsaus.) Maar onze lieve vrienden en familie uit Nederland zijn nooit te beroerd om een blik of wat mee te nemen. Ook leuk als verjaardags- of Sinterklaascadeau ;)

4-6 personen
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten
2 grote blikken bruine bonen
400 gram rundergehakt
1 rode paprika
2 uien
1 groene paprika
3 vleestomaten
1 zakje tomatensoep (zonder vermicelli of croutons of andere brokken) OF
2 blikken tomatenblokjes
paprikapoeder (scherp)
tabasco of chilisaus
klontje boter

Bereiden
Laat de bonen uitlekken en spoel ze af. Ontvel de tomaten door ze even in kokend water te dompelen. Snipper de uien en de paprika's, snijd de tomaten in stukken. Smoor de ui met paprikapoeder in de boter en voeg daarna de paprika toe. Roer vervolgens het gehakt erdoor tot het iets gaat kleuren.

Voeg de tomaten toe en als die ook even hebben meegesmoord het zakje tomaten soep met een liter water. Als dit tot een min of meer dikke saus is gekookt voeg je de bruine bonen toe. Laat de bonen heet worden in dit mengel en maak het pittig op smaak met tabasco of chilisaus.

Feestelijke variant: als de chili con carne klaar is, mik je het in een ovenschaal. Tortillachips en geraspte kaas erover en even in de oven tot de kaas gesmolten is.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cashew-kokosrijst met met gember-pindasaus

Ik zag een foto van dit gerecht en ik MOEST het wel proberen. Het ziet er zo onwijs lekker uit. 8 personen Bereidingstijd: 35 minuten Ingrediënten 1,5 kopje jasmijnrijst 1 blikje kokosmelk 1 teen knoflook 1 theelepel zout 2 red bell pepers, fijngehakt 1 rode kool, fijngesneden 1,5 kopje geraspte wortel 1 kleine rode ui, gesnipperd 1 kopje koriander, fijngehakt een kopje lenteuitjes, in dunne ringetjes 1 kopje gehakte cashewnoten 4 eetlepels pindakaas zonder stukjes 2 eetlepels honing 3 theelepels gember, fijngehakt 2 eetlepels rijstazijn 2 theelepels sesamolie 1 limoen Bereiden Doe de rijst in een ruime pan met de kokosmelk en een kopje water. Voeg de knoflook en het zout toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 30 minuten pruttelen. Verwarm de pindakaas en de honing totdat de pindakaas dun wordt. Voeg de gember, rijstazijn en sesamolie toe. Eventueel water toevoegen als het te dik blijft.  Roer de rijst om en voeg de gehakte groenten, kruiden en cashe...

Pindasaus

Bereidingstijd 20 minuten Ingrediënten 2 eetlepels zonnebloemolie (of 50 gram boter) 1 ui, gesnipperd 2 teentjes knoflook 1 pot pindakaas trassi, naar smaak sambal, naar smaak (badjak is het lekkerst, oelek kan ook) 3 kopjes water half kopje ketjap manis Bereiden Bak in de olie (of 50 gram boter) de uien, knoflook, trassi en sambal. Voeg vervolgens 3 kopjes water toe met en half kopje ketjap Als alles kookt, ongeveer 4 eetlepels pindakaas erbij. Het vuur laag zetten, de rest van de pindakaas toevoegen en alles al roerende aan de kook brengen. Niet door laten koken.

Sambal

Sambal uit de supermarkt? 9 van de 10 keer te zout, niet heet genoeg of, in Duitsland, te duur en te weinig. En als je eenmaal gewend bent aan zelfgemaakte sambal, wil je eigenlijk niet anders meer. Bedankt mam, ik ben een verwend nest en een sambalsnob. Voor een weeshuis Bereidingstijd: 1 uur Wachttijd: 4 uur (wel blijven roeren!) Ingrediënten 500 gram sambal oelek 1 teen knoflook 1 theelepel trassi 1 kg uien 250 gram bruine suiker 150 ml ketjap manis 1 citroen 2 volle theelepels seréh (poeder) 1 mespunt ketumbar 1 mespunt laos 5 kleine djerukpurut bladeren (of 3-4 grote) 1-2 salamblaadjes slaolie Bereiden Verhit 3 eetlepels slaolie in de wok. Wrijf de trassi fijn in de pan, voeg de fijngesneden knoflook toe. Laat dit even doorbakken en voeg dan de fijngesneden uien, laos en ketumbar toe. Bak dit geheel door tot de uien bijna gaar zijn en voeg dan de sambal oelek toe. Goed door laten pruttelen. Dan de bruine suiker, de citroen (in grote stukken met schil), seré...