Doorgaan naar hoofdcontent

Boeuf Bourguignon

4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Wachttijd: 2,5 uur

Ingrediënten
2 maal 350 gr magere runderlapjes (of sukadelapjes)
1 ui
12 kleine uien (of sjalotjes)
1 winterwortel
1 doosje champignons petits (175 g)
2 eetlepels olie
30 g roomboter
zout en versgemalen peper
125 g magere spekblokjes
1 teentje knoflook
1 eetlepel bloem
3 dl volle rode wijn (Bourgogne)
1/2 pot vleesfond (a 380 ml)
1 eetlepel cognac of vieux (slijter)
1 takje tijm
5 takjes peterselie
1 laurierblad
mespunt suiker

Voorbereiden
Vlees in dobbelstenen snijden. Ui pellen en grof snipperen. Uitjes pellen. Wortel schoonmaken en in blokjes snijden. Champignons schoonvegen met keukenpapier. In braadpan olie en helft van boter verhitten. Vlees in gedeelten op hoog vuur bruin bakken. Bestrooien met zout en peper en met schuimspaan uit pan scheppen. In braadvet spekblokjes ca. 5 minuten uitbakken. Met schuimspaan uit pan scheppen. Kleine uitjes in bakvet lichtbruin bakken en uit pan scheppen. Uisnippers en wortel ca. 5 minuten zachtjes bakken zonder te kleuren. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Bloem erdoor roeren en ca. 1 minuut zachtjes meebakken; niet donker laten worden. Wijn met scheutjes tegelijk toevoegen en erdoor roeren. Toevoegen: fond, cognac, tijm, 3 takjes peterselie en laurierblad. Aan de kook brengen en vlees terugdoen in pan. Vlees afgedekt in ca. 2 1/2 uur op heel laag vuur gaar sudderen; af en toe roeren.

Bereiden
Rest van boter verhitten en champignons rondom bruin bakken. Bestrooien met (weinig) zout en peper. Tijm, peterselie en laurier uit gestoofd vlees verwijderen. Uitjes, champignons en spek erdoor roeren. Nog ca. 15 minuten zachtjes laten sudderen. Stoofpot op smaak brengen met zout, peper en suiker. Kort voor opdienen rest van takjes peterselie erboven fijn knippen. Lekker met gekookte aardappels of rijst.

Met dank aan www.ah.nl.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Cashew-kokosrijst met met gember-pindasaus

Ik zag een foto van dit gerecht en ik MOEST het wel proberen. Het ziet er zo onwijs lekker uit. 8 personen Bereidingstijd: 35 minuten Ingrediënten 1,5 kopje jasmijnrijst 1 blikje kokosmelk 1 teen knoflook 1 theelepel zout 2 red bell pepers, fijngehakt 1 rode kool, fijngesneden 1,5 kopje geraspte wortel 1 kleine rode ui, gesnipperd 1 kopje koriander, fijngehakt een kopje lenteuitjes, in dunne ringetjes 1 kopje gehakte cashewnoten 4 eetlepels pindakaas zonder stukjes 2 eetlepels honing 3 theelepels gember, fijngehakt 2 eetlepels rijstazijn 2 theelepels sesamolie 1 limoen Bereiden Doe de rijst in een ruime pan met de kokosmelk en een kopje water. Voeg de knoflook en het zout toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 30 minuten pruttelen. Verwarm de pindakaas en de honing totdat de pindakaas dun wordt. Voeg de gember, rijstazijn en sesamolie toe. Eventueel water toevoegen als het te dik blijft.  Roer de rijst om en voeg de gehakte groenten, kruiden en cashe...

Pindasaus

Bereidingstijd 20 minuten Ingrediënten 2 eetlepels zonnebloemolie (of 50 gram boter) 1 ui, gesnipperd 2 teentjes knoflook 1 pot pindakaas trassi, naar smaak sambal, naar smaak (badjak is het lekkerst, oelek kan ook) 3 kopjes water half kopje ketjap manis Bereiden Bak in de olie (of 50 gram boter) de uien, knoflook, trassi en sambal. Voeg vervolgens 3 kopjes water toe met en half kopje ketjap Als alles kookt, ongeveer 4 eetlepels pindakaas erbij. Het vuur laag zetten, de rest van de pindakaas toevoegen en alles al roerende aan de kook brengen. Niet door laten koken.

Sambal

Sambal uit de supermarkt? 9 van de 10 keer te zout, niet heet genoeg of, in Duitsland, te duur en te weinig. En als je eenmaal gewend bent aan zelfgemaakte sambal, wil je eigenlijk niet anders meer. Bedankt mam, ik ben een verwend nest en een sambalsnob. Voor een weeshuis Bereidingstijd: 1 uur Wachttijd: 4 uur (wel blijven roeren!) Ingrediënten 500 gram sambal oelek 1 teen knoflook 1 theelepel trassi 1 kg uien 250 gram bruine suiker 150 ml ketjap manis 1 citroen 2 volle theelepels seréh (poeder) 1 mespunt ketumbar 1 mespunt laos 5 kleine djerukpurut bladeren (of 3-4 grote) 1-2 salamblaadjes slaolie Bereiden Verhit 3 eetlepels slaolie in de wok. Wrijf de trassi fijn in de pan, voeg de fijngesneden knoflook toe. Laat dit even doorbakken en voeg dan de fijngesneden uien, laos en ketumbar toe. Bak dit geheel door tot de uien bijna gaar zijn en voeg dan de sambal oelek toe. Goed door laten pruttelen. Dan de bruine suiker, de citroen (in grote stukken met schil), seré...